Джинджифилът е растение, което се използва като лекарство и подправка от древността.
То е културно растение и не вирее в диво състояние. У нас то се нарича
още исиот и имбер, а латинското му име е Zingiber officinale. Използват
се корените на растението, което произхожда от Китай и Индия. В Европа
джинджифилът се разпространява през XIII век, а ‘виновник’ за това е
пътешественикът Марко Поло. Според някои източници арабите са тези,
които пренасят джинджифила от Азия в Древна Гърция и Римската империя, а
по-късно и в източните части на Африка. В началото подправката е
популярна основно в районите по Средиземноморието, но през средните
векове става известна и в останалите части на Европа. В средата на XVI
век испанците пренасят растението в Америка и налагат производството му в
Ямайка, което използват в Испания. Първоначално корените от исиот се
използвали основно като лечебно средство, като се считал за афродизиак. В
момента най-голям износител на джинджифил е Индия, а други големи производители са Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.
Корените
са покрити с кафява набраздена кора, която може да е с различна
дебелина, в зависимост от това дали джинджифилът е обран узрял. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в зависимост от разновидностите.
От корените се извлича етерично масло, а в тях се съдържат още
флавоноиди, смоли, полизахариди. Основното приложение като способ за
лечение е срещу стомашни заболявания и за стимулиране на храносмилането.
Джинджифилът спомага за редуциране на коремните болки и прилошаването,
особено за така наречената морска болест. Използва се и за малки деца,
които имат гадене по време на пътуване с кола, както и за бременни жени,
срещу сутрешно гадене като симптом на бременността.
Счита се за абсолютно безвреден и помага даже срещу най-тежките форми
на прилошаване на бременните. Исиотът притежава противовъзпалителни
характеристики заради съдържанието на гингероли. Екстрактът от
джинджифил действа и като антиоксидант. Подправката подобрява имунитета,
помага за отслабване и загрява през студените дни, а по време на
настинка може да се използва за целебно изпотяване. Растението се
използва при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на
дихателните пътища, при нарушено храносмилане и като диуретично средство.
петък, 24 февруари 2012 г.
Джинджифилът – приятел на стомаха
Facebook Blogger Plugin: Коментарите се публикуват чрез Facebook. Създател: Mehmed Halil
0 коментара:
Публикуване на коментар