Снимка: Dreamstime
Предлагаме ви 5 лесни промени в храненето, които макар и малки са огромна крачка по пътя на „здравото сърце". Най-важното е да намалите и дори преустановите приема на сол и мазнини.
2. Ако все пак сте свикнали да готвите със слънчогледово олио, опитайте да го замените със зехтин „екстра върджин" или със масло от рапица. Те са с по-високо съдържание на мононенаситени "добри" мазнини и ниско съдържание на наситени "лоши" мазнини. Рапицата е растение, което има много ценни диетични качества. То може да бъде смесвано с други мазнини, защото няма силен или натрапчив вкус и аромат.
3. Наблягайте на "постните" меса - риба, пилешко и пуешко. А преди да сложите свинските или телешките пържоли в тигана, изрежете всички видими тлъстини от тях.
4. Подсилвайте вкусът на ястията с лук и/или чесън, а от подправките използвайте чили на прах или пресен кориандър. Ограничете употребата на сол или различни фиксове, които също са с високо съдържание на сол, която съдържа натрий – вреден за артериите.
5. В последно време животът стана много динамичен и хората все повече консумират пакетирана храна. Имайте предвид, че обикновено тя е с високо съдържание на сол и консерванти. Четете етикетите на храните и купувайте такива, които не съдържат трансмазнини (хидрогенирани).
Facebook Blogger Plugin: Коментарите се публикуват чрез Facebook. Създател: Mehmed Halil
0 коментара:
Публикуване на коментар